Στον Γιώργο Ευγενίδη
Απαντήσεις για το πώς οδηγήθηκε η χώρα σε ένα δεύτερο lockdown δίνει, μιλώντας στο πρώτο φύλλο της «Political», ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Απαντά για το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και για το αν οι περιορισμοί θα διαρκέσουν και μετά τις 30 του μήνα, ενώ προδιαθέτει για εντελώς διαφορετικά Χριστούγεννα.
-Δεν θα σας ρωτήσω γιατί επιλέξατε το lockdown. Αν δεν είχε προκριθεί, ποια θα ήταν η κατάσταση σήμερα που μιλάμε; Το ΕΣΥ θα έφτανε στο κόκκινο;
Τις τελευταίες πέντε μόλις ημέρες πριν τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, είδαμε ξαφνικά μια απότομη και ιδιαίτερα επιθετική αύξηση της διασποράς του ιού. Κι αυτό άμεσα έφερε σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας της χώρας. Να σας δώσω ένα στοιχείο: Μέσα σε πέντε ημέρες χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν επιπλέον 52 κλίνες ΜΕΘ – όσες και οι ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία που παραδόθηκαν μόλις σε 2 μήνες. Δυστυχώς, στις 2 Νοεμβρίου έγιναν 216 εισαγωγές στα νοσοκομεία μας, ενώ δόθηκαν 101 εξιτήρια – λιγότερο από 50%. Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον ρυθμό, το σύστημα υγείας μέσα σε δέκα ημέρες θα έπρεπε να υποδεχθεί επιπλέον 1.150 ασθενείς εκ των οποίων μαθηματικά, οι 150 θα εισάγονταν σε ΜΕΘ. Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε έτσι, είναι σαφές.
-Τι έφταιξε και φτάσαμε πάλι στην καραντίνα; Ήταν ο τουρισμός; Η εστίαση; Οι συγχρωτισμοί ή όλα μαζί και από λίγο;
Ο τουρισμός είναι ξεκάθαρο πως δεν έπαιξε ρόλο στην έξαρση της πανδημίας. Ήταν ένας συνδυασμός άλλων παραγόντων. Προφανώς ήταν η αύξηση του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Σημειώθηκαν επίσης απαράδεκτα φαινόμενα συνωστισμού συνδεδεμένα με τη διασκέδαση, όπου ασυνείδητοι επιχειρηματίες (ευτυχώς ελάχιστοι) δεν δίστασαν να διακινδυνεύσουν τη δημόσια υγεία με σκοπό το κέρδος. Υπήρξε και μια γενικότερη χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων από τον κόσμο μετά το καλοκαίρι – κι αυτό είναι κατανοητό, η κόπωση από αυτή την αφύσικη κατάσταση που ζούμε όλοι μας είναι αναμενόμενη. Όσο για τον τουρισμό, επιτρέψτε μου να σημειώσω -επειδή πολύ έχει δαιμονοποιηθεί το άνοιγμα που κάναμε από 1η Ιουλίου- ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τους ελέγχους που πραγματοποιούν τα υγειονομικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής προστασίας, από τα 537.482 τεστ που έχουν γίνει ως τα μέσα Νοεμβρίου σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, μόλις τα 2.619 βγήκαν θετικά, ποσοστό 0,48%. Αυτό τα λέει όλα, πιστεύω.
-Η κυβέρνηση έκανε λάθη στη διαχείριση της εξόδου από την καραντίνα; Παρθήκαν μέτρα όταν έπρεπε; Και ελέχθηκε η εφαρμογή τους όπως έπρεπε;
Πάντα, σε όλες μας τις αποφάσεις υπάρχει χώρος για βελτίωση, για να κάνουμε ακόμα κάτι παραπάνω, για να κάνουμε κάτι ακόμα καλύτερα. Ο ιός είναι πραγματικά αόρατος και ύπουλος στη συμπεριφορά του. Εμείς μείναμε σταθεροί στη στρατηγική μας, όμως μετά Χριστόν προφήτες υπάρχουν πολλοί. Από το lockdown της άνοιξης περάσαμε σε μια σταδιακή και πολύ προσεκτική άρση των μέτρων, ώστε να επανεκκινήσουμε την οικονομία μας με ασφάλεια. Και μέχρι πολύ πρόσφατα, για διάστημα τόσων μηνών, το είχαμε επιτύχει. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, παρά την εκθετική έξαρση των κρουσμάτων. Όσο για τους ελέγχους, οι αρμόδιες αρχές, η Ελληνική Αστυνομία, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, δίνουν με τα στελέχη τους έναν καθημερινό αγώνα – ξέρουμε όμως όλοι μας ότι είναι αδύνατον να έχουμε δίπλα μας ανά πάσα στιγμή έναν αστυνομικό να μας επιτηρεί και εντέλει, δεν είναι αυτό το ζητούμενο.
-Είναι στο τραπέζι το lockdown να διαρκέσει και πέραν της 30ης Νοεμβρίου; Ποιοι δείκτες θα το κρίνουν;
Η κυβέρνηση, με αυτή της την απόφαση, κινήθηκε προληπτικά προκειμένου να δούμε γρήγορα κάμψη στη διασπορά του ιού. Το lockdown είναι το πιο επίπονο μέτρο, αλλά ταυτόχρονα το πιο αποτελεσματικό. Το διάστημα των τριών εβδομάδων δεν επιλέχθηκε τυχαία – από επιδημιολογικής άποψης είναι επαρκές ώστε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση. Από εκεί και πέρα, όπως εξάλλου εξηγήθηκε αναλυτικά και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Πρωθυπουργός με τον Σωτήρη Τσιόδρα, οι επιστήμονές μας λαμβάνουν υπόψη τους μια σειρά από δείκτες και παραμέτρους. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά και πολλοί άλλοι παράγοντες που συνυπολογίζονται.
-Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Κατανοώ ότι τώρα είμαστε «σε πόλεμο», αλλά έχετε μια εικόνα πώς θα τα γιορτάσουμε; Η εικόνα θα παραπέμπει στη light καραντίνα που εφαρμόστηκε για δύο μέρες πριν το lockdown;
Είναι βέβαιο ότι μέτρα θα υπάρχουν και μετά την άρση του lockdown, αλλά η ακριβής διαμόρφωσής τους θα γίνει με βάση τα δεδομένα που θα έχουμε τότε. Σκοπός μας προς ώρας είναι να διασφαλίσουμε τώρα τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να φτάσουμε ως τα Χριστούγεννα περιορίζοντας όσο είναι δυνατό η διασπορά του ιού – θα είναι διαφορετικές αυτές οι γιορτές, αλλά οι θυσίες που κάνουμε τώρα είναι απαραίτητες για να είμαστε αυτά τα Χριστούγεννα όλοι μαζί κι όλοι υγιείς.
-Υπάρχει το σενάριο του ακορντεόν, να ανοίγει και να κλείνει ξανά η κοινωνία; Ή αυτό το lockdown είναι το τελευταίο πριν το εμβόλιο;
Δίνουμε έναν αγώνα με το χρόνο, προσπαθούμε να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού ώστε να διασφαλίζουμε ότι θα είμαστε διαρκώς ένα βήμα πιο μπροστά από αυτόν. Σε αυτή τη βάση προχωρήσαμε στο lockdown την άνοιξη, με το ίδιο σκεπτικό λάβαμε αυτή την απόφαση τώρα. Και πραγματικά, είναι μια δύσκολη απόφαση που κανείς μας δεν θα ήθελε να ξαναέρθει στο τραπέζι των μέτρων που κατά καιρούς καλούμαστε να πάρουμε – κι αυτό απαιτεί τη συνεργασία και την υπομονή όλων μας. Κι είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας, όπως υποδειγματικά τήρησαν τα μέτρα την άνοιξη κι έκαναν τη χώρα μας παράδειγμα, έτσι και τώρα θα είναι πρωταγωνιστές και σε αυτή τη νέα δοκιμασία, σε αυτή τη νέα μάχη.