ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Τίτλος: Πρόωρη η συζήτηση για την εστίαση
στον Σπύρο Μουρελάτο
Προβληματισμένος ως προς την προοπτική επαναλειτουργίας της εστίασης άμεσα, πριν από τις Γιορτές, εμφανίζεται, μιλώντας στην «Political», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Τονίζει ότι πρώτα θα ανοίξουν τα εποχικά καταστήματα, ενώ θα ληφθούν μέτρα για την αποφυγή συνωστισμών. Απαντά, ακόμα, για τις συζητήσεις επενδυτικής φύσης που έγιναν στα Εμιράτα και για τα projects τα οποία βρίσκονται στα σκαριά.
Πότε προγραμματίζετε επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, ποια καταστήματα πρέπει να προηγηθούν και υπό ποιους όρους ασφάλειας;
Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, ημερομηνία αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να δοθεί. Όποιος λέει σήμερα ημερομηνία είναι εκτός πραγματικότητος. Πρώτα θα ελέγξουμε την πανδημία και μετά θα μιλήσουμε για άνοιγμα. Περιμένουμε την Επιτροπή των Λοιμοξιωλόγων να κρίνει τα στοιχεία και να αποφασίσει.
Εμείς, ως υπουργείο Ανάπτυξης, έχουμε στο σχέδιό μας: Να ανοίξουμε πρώτα τα καταστήματα που είναι εποχικού χαρακτήρα, γιατί κάθε μέρα που μένουν κλειστά τους πονάει περισσότερο. Οι όροι ασφαλείας θα είναι αυτοί που ξέραμε από τον Μάιο – και μάλλον αυστηρότεροι. Ταυτόχρονα, θα προσπαθήσουμε να βρούμε και να ενθαρρύνουμε τρόπους που θα μειώσουν πάρα πολύ τον συνωστισμό μέσα στα καταστήματα.
Η γραμμή της πανδημίας είναι να μην υπάρχει συνωστισμός σε κλειστούς χώρους. Αυτά θα προσπαθήσουμε να κάνουμε, στο μέτρο του εφικτού.
Θα ανοίξουν καφέ, εστιατόρια και μπαρ πριν από τις Γιορτές; Θα υπάρχει ωράριο και ποια μέτρα θα επιβληθούν;
Είναι εξαιρετικά πρόωρο αυτό το ερώτημα. Υπάρχουν επιστημονικές απόψεις που λένε ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε καθόλου την εστίαση, παρά μόνο όταν θα περάσει ο κίνδυνος. Υπάρχουν άλλοι που λένε ότι μπορεί να ανοίξει υπό κάποιους όρους, υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα πρέπει να έχουμε τα στοιχεία. Ακόμα είμαστε εν εξελίξει. Τώρα δίνουμε τη μάχη να μειωθεί ο ιός. Όταν μειωθεί ο ιός και έχουμε μια διαφορετική εικόνα από τη σημερινή, θα μπορούμε να κάνουμε αυτήν τη συζήτηση.
Προφανώς αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη ζημία που υφίστανται αυτές οι επιχειρήσεις. Τις στηρίζουμε με πολλά διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μείνουν ζωντανές. Θα πάρουμε και νέα μέτρα στήριξης, εφόσον χρειαστεί. Αλλά το πρώτο κριτήριο είναι η δημόσια υγεία.
Σας ανησυχεί η μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση; Μήπως η προσφυγή στις κάλπες εντός του 2021 είναι στο τραπέζι;
Είναι δυνατόν αυτήν τη στιγμή να μιλάμε για εκλογές; Τώρα ένας στόχος μόνο υπάρχει: Να νικήσουμε την πανδημία με τις μικρότερες δυνατόν απώλειες, πρώτον σε ανθρώπινες ζωές και δεύτερον σε οικονομική καταστροφή.
Όταν μπορούμε να σώσουμε, να προστατεύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους συμπολίτες μας και να κάνουμε μια επανεκκίνηση της ζωής μας, μπορούμε να ξαναρχίσουμε να συζητάμε τα διάφορα πολιτικά ζητήματα. Τώρα αυτά δεν υπάρχουν καθόλου, ούτε ως σκέψη ούτε ως θεωρία ούτε ως συζήτηση ούτε ως αναφορά.
Ποιες επενδύσεις συζητήσατε στα Εμιράτα; Ποια projects τελεσφορούν άμεσα;
Γενικά είχαμε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα όσον αφορά στις επενδύσεις. Συζητήσαμε ενδελεχώς με την κρατική εταιρεία επενδύσεων του Άμπου Ντάμπι «Mubadala» όλα τα εν εξελίξει σχέδια που έχουμε μαζί με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, τα οποία πάνε πάρα πολύ καλά. Αφορούν σε σοβαρές επενδύσεις στους χώρους της ιδιωτικής Υγείας, του λιανικού εμπορίου, της αγροτικής παραγωγής κ.λπ. Θα υπάρξουν σύντομα και ειδικές ανακοινώσεις, όσο το κάθε project ωριμάζει και μπαίνουν υπογραφές.
Μιλήσαμε και για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ύψους 130 εκατομμυρίων, που αποφάσισαν να υπογράψουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με την ΕΑΒ. Επίσης, συζητήσαμε και για τη δημιουργία ενός νέου fund, που θα επικεντρώνεται σε επενδύσεις στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
Πώς εξηγείτε την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, παρά τις ελληνικές και ευρωπαϊκές πιέσεις; Μήπως πρέπει Αθήνα και Βρυξέλλες να αναθεωρήσουν την τακτικής ανάσχεσης της Άγκυρας;
Νομίζω ότι η τελευταία δήλωση της καγκελαρίου της Γερμανίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι προφανές ότι η έως σήμερα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει αποδώσει. Και αν κάποιος στην Ευρώπη πιστεύει ότι έχει αποδώσει, προφανώς υποκρίνεται.
Άρα, υπό την έννοια αυτήν, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι όσο μπορούμε γρηγορότερα να αλλάξουμε στρατηγική. Όταν ακολουθείς μια τακτική και δεν αποδίδει, προφανώς την αλλάζεις. Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει στην Ευρώπη πολύ σύντομα.
Δεν ξέρω τώρα αν θα ληφθεί η απόφαση για κυρώσεις στις 2 Δεκεμβρίου. Δεν είμαι 100% βέβαιος γι’ αυτό, υπό την έννοια ότι η Ευρώπη καμιά φορά αργεί να πάρει αποφάσεις. Αλλά είναι προφανές ότι δεν είμαστε στο σημείο που ήμασταν πριν από τέσσερις μήνες.
Η κυβέρνηση έχει κάνει καλά τη δουλειά της. Έχει ενημερώσει τους εταίρους. Το θέμα πια έχει παύσει να είναι μόνο Ελληνοτουρκικό ή Κύπρου και Τουρκίας. Είναι, πλέον, ένα ευρωπαϊκό ζήτημα με την Τουρκία και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Με μεγάλη χαρά είδαμε την απόφαση του Ολλανδικού Κοινοβουλίου για εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, τις δηλώσεις Μακρόν, τις δηλώσεις Κουρτς και, όπως προείπα, και τις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ. Είμαι αισιόδοξος.